Christian Oshaug

30. oktober ble det arrangert Åpen Kodedag i Verdal i Nord-Trøndelag. Arrangementet var organisert av Tekna, i samarbeid med Lær Kidsa Koding, NTE og Nord Universitet.

Tanken bak arrangementet har vært å samle folk med interesse for koding, og samtidig invitere publikum for å få økt fokus på digitale ferdigheter i Nord-Trøndelag. Fylket har hatt nokså svak oppslutning om Kodetimen, og ingen av fylkets ungdomsskoler er representert i Kunnskapsdepartementets prøveprosjekt med programmering som valgfag. Derfor ønsker vi å øke bevisstheten rundt dette temaet, bidra til oppstart av nye kodeklubber og styrke de kodeklubbene som finnes.

14691200_1129959447085643_3375664641585439254_o

Cathy Patanakarun (t.v.) og Marianne Blikø (midten) fra NTE arrangerte Kodetimen for besøkende på Åpen Kodedag. Rakel Kongsmo (t.h) gjorde en kjempeinnsats på arrangørsiden.

Åpen Kodedag ble arrangert som en utstilling med tema «Koding: Se, prøv og lær». Utstillerne kom fra Kodeklubbene i Steinkjer og Levanger, Newtonrommet i Steinkjer, NTE og Nord Universitet. Jeg vil si litt om hver av utstillerne:

Kodeklubben Levanger

Kodeklubben i Levanger har ukentlige møter på Levanger bibliotek og har holdt det gående i snart ett år. Denne gruppa har en god gjeng med ildsjeler som møter opp og veileder, og de har lyktes med å skape en god klubbstemning; her møtes ungdom i forskjellige aldre, med forskjellige interesser og holder på med det de selv synes er gøy og interessant.

14917210_1147609818653939_2837049604381233101_o

Disse jentene fra Kodeklubben Levanger viste frem en såpeboblemaskin laget med LittleBits, og veiledet publikum som ønsket å prøve utstyret selv.

På Åpen Kodedag viste denne gjengen frem både Perl-programmering, Scratch og LittleBits. En av gruppens medlemmer, SmileyFace799, vant

prisen for Årets Scratchprosjekt i Nord-Trøndelag med spillet 5 baner.

 

Kodeklubben Steinkjer

Kodeklubben Steinkjer har ukentlig møteplass på Newtonrommet i Steinkjer og har holdt på i 2 år. Her har det vært undervist både Python, HTML og Scratch. I 2016 har de også begynt med AppInventor. Denne gruppen er også drevet av en liten håndfull ildsjeler som er opptatt av at ungene på Steinkjer skal ha et tilbud.

På Åpen Kodedag stilte Steinkjer-gruppa med mye rart; Snake-spill som kjørte på Arduino og LED-matrise-display, Scratch-programmering, Makey Makey, micro:bit og en stemmestyrt mBot. Primus motor i denne gruppa, Mads Lindgren, vant prisen som Årets Kodelærer i Nord-Trøndelag.

Nord Universitet

Universitetet har en egen linje for spill- og opplevelsesteknologi på Steinkjer. Lederen for denne studieretningen, Robin Munkvold, stilte opp på arrangementet, sammen med ca. 20 studenter fra flere årskull. Disse hyggelige unge spillskaperne viste frem diverse spillprosjekter de har laget i forbindelse med studiene, hovedsakelig ved hjelp av Unity. Vi er veldig glade for at Nord Universitet ble med på denne dugnaden, og vi er glade for at universitetsmiljøet signaliserer så sterkt at de vil samarbeide med Lær Kidsa Koding her i Nord-Trøndelag.

Studenter fra linja for spill- og opplevelsesteknologi ved Nord Universitet viser frem prosjekter laget i Unity.

Studenter fra linja for spill- og opplevelsesteknologi ved Nord Universitet viser frem prosjekter laget i Unity.

 

NTE

Som en av fylkets største arbeidsgivere har NTE bruk for ansatte med gode digitale ferdigheter, både nå og i fremtiden. Selskapet er en viktig støttespiller for Lær Kidsa Koding i Nord-Trøndelag. Blant annet har selskapet vært vertskap for en workshop for lærere, og de har gitt Android-telefoner til Kodeklubben Steinkjer for å støtte undervisningen på AppInventor.

På Åpen Kodedag stilte NTE med to veiledere og 10 PCer for å tilby Kodetimen med verktøy fra studio.code.org. NTE har også bidratt med et jurymedlem og premier til kåringene.

 

Kåringer for 2016.

14917165_1147609578653963_6171579066900829947_o

Kodeklubben Steinkjer viser frem Scratch og diverse programmerbar teknologi.

Åpen Kodedag ble avsluttet med kåringer av vinnere i noen bestemte kategorier. Juryen bestod av Rakel Kongsmo (Newtonrommet i Steinkjer) og Dagfinn Brendmo (NTE). Følgende vinnere ble kåret:

  • Juryen fant ikke grunnlag for å skille mellom de to kodeklubbene i Nord-Trøndelag. Både Levanger og Steinkjer fikk 10 micro:bits og ett sett med Makey Makey.
  • SmileyFace799 fra Levanger Kodeklubb vant kategorien Årets Scratch-prosjekt i Nord-Trøndelag 2016 med prosjektet 5 baner. Han fikk diplom og sin egen micro:bit.
  • Kategorien Årets Kodelærer i Nord-Trøndelag ble vunnet av Mads Andreas Lindgren. Han jobber med IT i Steinkjer kommune, og ble nominert av rektor ved Steinkjer Barneskole, Liv Welde Vikan, som sier at han er en viktig ressurs for skolen. Juryen begrunner tildelingen med at Mads har tilrettelagt for at mange barn har fått møte programmering gjennom skolen, i tillegg til at han er en viktig drivkraft i Kodeklubben Steinkjer. Mads mottok en micro:bit og et gavekort på Ox Steakhouse som premie.

 

I november jobber Tekna Nord-Trøndelag avd., NTE og Lær Kidsa Koding videre for å øke oppslutningen om Kodetimen i Nord-Trøndelag.