Line Moseng

For 7 år siden stod jeg utenfor universitetet, 19 år gammel og usikker på hva jeg hadde foran meg. Jeg skulle studere informatikk. Jeg skulle lære programmering, noe jeg knapt visste hva var. I dag jobber jeg som programmerer og har innsett at jeg har enormt mye igjen å lære, samtidig er jeg glad for å bruke arbeidsdagene mine på å lage nye ting.

line_koder

At jeg endte opp med informatikk var ganske tilfeldig, spesielt siden jeg i løpet av videregående hadde vært bestemt på å bli psykolog eller norsklærer. Antakeligvis var den økende interessen for realfag jeg fikk da jeg følte at matematikken gikk bedre og da vi fikk lage hjemmesider og spill i IT-faget mye av grunnen. Interessen for realfag og programmering vokste i studietiden, som innebar mye praktisk arbeid, altså å programmere, og mindre lesing enn jeg hadde fryktet. Mestringsfølelsen kom fort ved å oppleve at kodinga ble til fungerende programmer og jeg følte meg litt som Alice da jeg snublet inn i den for meg ukjente IT-verdenen, ulikt alt jeg hadde vært borti i mine 13 år på skolen.

På universitetet lærte vi flere forskjellige programmeringsspråk, blant annet Java, Python og C. Det første året av studiet jobbet vi mye med å lære å programmere, forstå de grunnleggende konseptene som betingelser, løkker, metoder, klasser og lister. Etterhvert jobbet vi med å få en dypere innsikt i mer avanserte konsepter som parallellprogrammering, rekursjon og effektiv kode. Vi lærte om nettverk, databaser, operativsystemer og sikkerhet. Vi utviklet apper, spill, sudoku-løsere og brukte programmering til å analysere bilder,statistikk og språk.

Nå er jeg er ferdig utdannet og sitter på et prosjekt som har pågått i over 1 år. Til daglig programmerer jeg i Java, JavaScript (AngularJS), lager nettsider med HTML og styler dem med CSS. Jeg har fått erfaring med utvikling av store systemer (mange ganger større enn noe jeg har gjort før) og lært mye om programmering i team (som er veldig annerledes enn å jobbe alene!). I tillegg har jeg fått et lite innblikk i noe helt nytt, nemlig landbruk! Vi lager et system for bønder som søker om pengestøtte for landbruket sitt, og ved å utvikle et slikt system har vi alle lært litt om husdyr, matproduksjon og regler for landbruk.

Sjekk ut kodeklubbens web-kurs på kodeklubben.github.io/web!

Jeg er en del av et stort team på totalt 15 personer, hvor 9 av oss er utviklere. For å utvikle et så stort system, er det viktig å ha en skriftlig og mest mulig nøyaktig spesifikasjon av systemet, slik at vi vet akkurat hvordan vi skal lage det. Spesifikasjonen blir som en avtale mellom oss og kunden som har bestilt og skal bruke programmet. Vi har en teknisk leder og funksjonelle ansvarlige som har delt opp spesifikasjonen i små oppgaver (de kalles brukerhistorier) som vi programmerer ferdig i tur og orden. På den måten går unngår vi å gå i beina på hverandre, vi vet hva som er ferdig, hva som skal gjøres, og hva de andre i teamet holder på med. Akkurat nå jobber jeg på med en brukerhistorie som går ut på å regne ut og vise søkeren hvor mye penger man kan få for poteter sine, mens sidemannen min utvikler en side for å søke gjennom alle søknadene som er sendt inn i systemet. Det blir spennende å se prosjektet ferdig og det skal brukes av mange tusen mennesker.

Etter nesten 6 år med informatikkstudier og over 1 år i arbeidslivet har jeg innsett at jeg stortrives med programmering. Det er gøy å lage ting hver dag, se at systemet vi lager vokser og samarbeide med de som skal bruke systemet for å lage det best mulig. Ikke bare gjør jeg en forskjell for de som trenger systemet vårt, men det er noe tilfredsstillende med å løse problemer, være kreativ, hver dag. Arbeidshverdagen min er mer givende enn jeg noensinne hadde sett for meg.