Tjerand Silde

En flott ettermiddag i april samlet det seg en gruppe ungdommer med stor interesse for programmering på Lysaker stasjon. Målet for ekspedisjonen var Teleplan Globe, et selskap sprekkfullt av utviklere av programvare for Forsvaret, Politi- og nødetater og energibransjen blant annet. Etter ca. et kvarters rask gange kom vi frem til målet, der hele ledergruppen i selskapet ventet. Og sannelig om ikke en viktig ingrediens i enhver programmeringshverdag dukket opp etter få minutter: Pizzaene.

Administrerende direktør startet arrangementet med en presentasjon av selskapet og fortalte litt om hvordan programmerere ikke bare må være gode til å programmere. Man må også kunne forstå brukerne (som ofte trenger hjelp med kravspesifikasjonen). Han fortalte om hvordan Forsvaret hadde tatt med seg Teleplans programmerere opp i fallskjerm for å vise dem hvor vanskelig det var å bruke et nettbrett med votter i fryktelig mange minusgrader. Senere fikk vi se noen heftige formler for signaltap som man brukte for å regne ut hvor man skulle plassere basestasjoner for mobiltelefoner. Så hvis noen lurte på om fysikk var nyttig: Teleplan trenger programmerere som kan fysikk.

Etter en fellespresentasjon delte vi oss i to grupper, der en gruppe fikk litt historikk. Vi så Tiki-maskiner og matchende Mac-er, vi så grønn skrift på hvit bunn og tilbud på 1500-bauds modem til bare 3000 kroner. Vi fikk også demonstrasjon av et planleggingsverktøy for antenner for overvåking av strømforbruk i boliger: Absolutt artig bruk av kart.

Den andre gruppen fikk se en demonstrasjon av en løsning for politi og redningsetater. Systemet hadde full kontroll på ulike nettbrett og telefoner som lå omkring. En markør var ute i terrenget og vi kunne se ham, se bilder han tok og kommunisere med ham og med andre ulike enheter. Vi kunne illustrere veisperringer, vi kunne lage sikre soner f.eks. rundt farlige lekkasjer og vi kunne markere samlingspunkter for f.eks. ambulanser. Ungdommen satt som klistret under presentasjonene, særlig når noen halvferdige produkter ble vist frem med testtekster og med et halvferdig brukergrensesnitt.

Vi retter en stor takk til Teleplan Globe som spanderte pizza og brus og satte av kvelden til oss, og oppfordrer alle som kjenner tilsvarende bedrifter til å ta kontakt med dem og spørre om vi kan komme på besøk. Tilbakemeldingene fra Teleplan var at dette var et kjempeflott tiltak og at det var hyggelig å presentere seg for så interesserte og motiverte ungdommer.