Torbjørn Skauli

20140429_201830_opt

Vi vil lære kidsa koding, og det er bra. Men hva med de «kidsa» som kan koding allerede? Ungdomsgruppa til LKK er et tiltak for dem. I første omgang har vi startet en slik gruppe i Oslo-området. Meningen er å lage interessante og eksklusive møter for ungdommer som allerede kan en del, ikke minst for å gi disse ungdommene en mulighet til å treffes. Vårt første møte var hos Cisco i februar. Nå sist tirsdag hadde vi møte i «Sone for eksperimentell informatikk», i bygget til Institutt for informatikk på Gaustad. På det første møtet kom det fem ungdommer, denne gangen var vi åtte. Fire av deltakerne gikk på ungdomsskolen, tre på videregående og en i 7. klasse. Det er klart at målgruppen for disse møtene er i utgangspunktet liten, men vi satser på jevn økning etterhvert som LKK gir stadig flere av kidsa muligheten til å finne ut at teknologi er gøy!

I Sonen fikk ungdommene prøve å lage programmerbar elektronikk med Arduino, en liten «datahjerne» som kan kobles til den virkelige verden gjennom sensorer, lys og bevegelse. Vår vert var Lars Erik Realfsen, en av studentene hos IfIs Roger Antonsen, som også er aktiv i LKK. Lars Erik hadde planlagt å kjøre et opplegg med ferdige oppgaver som de bruker når Sonen får besøk av skoleklasser. Men våre ungdommer bare gikk i gang med sine egne prosjekter, enda mange ikke hadde prøvd noe særlig elektronikk før. Det var ingen frykt å spore, verken for koding eller kobling. Blant tingene som ble laget var en spillkontroller og et lite elektrisk piano. Tiden gikk fort, og mange ville gjerne blitt lenger da vi dro hjem halvannen time senere enn vi hadde tenkt.

For meg som arrangør av disse møtene er det veldig hyggelig å se at det finnes sånne ungdommer idag, og se iveren til å lære som jeg selv kjente da jeg var skolegutt. Noen av deltakerne hadde foreldre som kunne hjelpe dem i gang, men flere hadde lært seg ting på egenhånd, drevet av en sterk interesse. For disse er det tydelig at Ungdomsgruppa kan ha spesielt stor verdi som faglig påfyll. De ungdommene som kommer på slike møter er det all grunn til å ta godt vare på, for om ikke så mange år kan vi håpe å treffe dem igjen som flinke kolleger.

Jeg vil oppfordre alle til å tenke på å finne og støtte ungdommer med interesse for teknologi, og tipse dem om Ungdomsgruppa. Følg med på Meetup-lista til LKK, eller send en epost (torbjorn.skauli@ffi.no). Jeg tar også gjerne imot forslag til bedrifter og institusjoner som Ungdomsgruppa kan besøke. Bruk sjansen til å markedsføre din bedrift overfor verdifulle fremtidige jobbkandidater!

Torbjørn Skauli

One thought on “Ungdomsgruppemøte for «superkidsa»