Torbjørn Skauli

2014-02-11 19-30-01 LKK_Ungdom_Cisco_pic2 Cisco Første møte i Ungdomsgruppa i LKK

Ungdomsgruppa i LKK hadde sitt første møte på kvelden tirsdag 11. februar. Møtet var på Cisco på Lysaker der Olve Maudal var entusiastisk vert. Det var til slutt fem ungdommer som kom. (Minst fem til hadde lyst, men kunne ikke komme på grunn av andre forpliktelser.) Torbjørn Skauli innledet om hensikten med ungdomsgruppa, som er å samle og inspirere ungdommer som er interessert i koding og teknologi. Siden vi var så få tok Olve oss med på en ekstra spennende omvisning inne i Ciscos aller helligste: utviklingsavdelingen. Det var strengt fotoforbud, så dere får bare se bilde av oss i sofaen med pizza. Olve demonstrerte Ciscos nyeste videokonferansesystem med å ta en prat med sin kollega i California. Inne på labbene fikk vi se skikkelig kule ting som programmererne i Cisco hadde viklet ut, men som vi får la være å avsløre her. Vi fikk også se at Cisco har avanserte verktøy for å få jobben gjort. Et eget rom for komponering av ringetoner, for eksempel, eller en lab for å teste 40 samtidige videokonferanser. Deltakerne fikk kjenne på den lekne atmosfæren i en bedrift som tar godt vare på sine programmerere og ingeniører: Her er det OK å ta et avbrekk med bordtennis, biljard, iskrem eller gaming.

Etterpå diskuterte vi hva som kan være veien videre for ungdomsgruppa. Deltakerne syntes at opplegget hadde vært bra. De var også interessert i intensivkurs i utvalgte tema, for eksempel på en søndag. Ikke minst kan ungdommene danne nettverk seg imellom, som de kan eie helt uavhengig av oss voksne i LKK. Alle deltakerne hadde det til felles at ingen i deres nærmiljø driver med koding, så et slikt nettverk kan være en bra inspirasjon i seg selv. Torbjørn sier at flere andre bedrifter og institusjoner har sagt seg villig til å ta imot ungomsgruppa, så det kommer et par møter til i løpet av våren. Olve oppfordret deltakerne til å engasjere seg i å lære bort koding til medelever og yngre barn.

Det er klart at vi i LKK må ha ambisjon om å få fram en større gruppe av kodeinteresserte ungdommer. Torbjørn og Olve spekulerte på hvor mange som ville ha møtt opp til et tilsvarende arrangement i 1985, i hjemmedatamaskin-tiden. Kanskje ville vi vært 10 ganger flere? Eller mer? Slik sett gir det grunn til ettertanke at det er nokså få ungdommer som kommer på et slikt arrangement nå. Tirsdagens møte blir et historisk referansepunkt, så får vi se hva LKK kan utrette for at gruppen av kodeinteresserte ungdommer skal vokse. Hvor mange stiller på møtene om et år? Om to år? Det blir spennende å se! Nå er iallfall ungdomsgruppen startet, og inntrykket fra kvelden er at dette er en type arrangement som har livets rett.